Това каза за ФрогНюз Осман Октай. Ето го и цялото интервю: Г-н

...
Това каза за ФрогНюз Осман Октай. Ето го и цялото интервю: Г-н
Коментари Харесай

Осман Октай за Фрог: Кандидатурата на Мария Габриел е блъф. В понеделник Борисов може да се яви с друг премиер

Това сподели за ФрогНюз Осман Октай.

 

Ето го и цялото изявление:

 

Г-н Октай, по какъв начин ще коментирате избора за претендент министър-председател на ГЕРБ в лицето на Мария Габриел. Какво цели с този ход Борисов?

Независимо, че се приказва за ексцентрични ходове, от избора за ръководител на Народното събрание, неизпълнението от страна на Бойко Борисов за ръководител на Правната комисия от “джентълменското съглашение ”, всичко това ми дава съображение да считам, че това, което прави той е по насила да извърши своя мандат, да уточни претендент за министър- ръководител и то без никакви съвещания за търсене на реализация на този мандат и си има своите претекстове. 

Едноличната номинация на еврокомисаря Мария Габриел  е обръщение на Бойко Борисов към Европейски Съюз и към Европейската национална партия (ЕНП). Не инцидентно е и изявлението през днешния ден на ръководителя на ЕНП в поддръжка на тази кандидатура.

Аз считам, че този ход е по-скоро блъф във връзка с договарянията, които ще се водят. Още повече, че няма да ги води самият Бойко Борисов в наличието на Мария Габриел, а я оставя “уж ” като се върне в България да провежда контактите с другите парламентарни групи. 

Не бих се изненадал, познавайки държанието на Борисов и по какъв начин харчи фрагменти на личната си партия от обкръжението и какво му е отношението към личностите, в понеделник да се яви при президента за приемане на мандата с различен претендент за министър-председател. 

Борисов към момента желае ръководство и той да бъде мандатоносител на това ръководство, поради лични страхове, свързани с войната в прокуратурата.

Какво Ви кара да мислите по този начин?

Когато се прави пазарлък, както споделяме ние на турски, джамбазите постоянно оферират нещо, с цел да получат друго. Примерно, Борисов провеждайки паралелни съвещания, с изключение на формалните с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, с които само могат да осъществят коалиция “Магнитски ”, не инцидентно чуваме обръщение от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, че биха подкрепили една избрана стратегия на ръководство, имам съображение да мисля, че договаряйки последващо ръководство, може да съгласува различен претендент за министър-председател. 

Не инцидентно се чува името на шефа на Българска народна банка. При една такава коалиция, един нов избор на началник на Българска народна банка за тях ще бъде доста значим, изключително за еврочленството.

Познавайки тактиката на всички играчи на политическото поле, изключително на Бойко Борисов, аз считам, че с тази кандидатура, той блъфира в бъдещи диалози да контракти допустим претендент. Не инцидентно той говореше за формула “Ала-Попов ”, “Ала-Орешарски ”, “Ала-Беров ”. Така че няма да се изненадам в понеделник Бойко Борисов да получи мандат от президента с различен претендент за министър-председател и за следващ път да унижи и похарчи някой от своите доближени.

 

Употребена ли е от Борисов Мария Габриел следователно. Тя е настоящ еврокомисар,  застрашена ли е репутацията й?

Бойко Борисов и управлението на ЕНП доста добре знаят, че в случай че хипотетично Мария Габриел осъществя своя мандат и стане министър-председател, всички те знаят, че ЕНП се лишава от един еврокомисар, и идващият еврокомисар би трябвало да бъде излъчен от служебното държавно управление и президента Радев. Нито е в полза на Бойко Борисов, нито на управлението на ЕНП, някой различен да показа еврокомисар на България. Особено, когато към този момент публично разнообразни наши партньорски служби и страни предложиха президента Радев като сътрудник за въздействие. Биха ли приели те на следващия ден един еврокомисар, назначен от Радев да саботира активността на Европейска комисия?  Достатъчно други саботиращи фактори на Путин има в Европейски Съюз. 

 

Ако вашата прогноза се сбъдне и в понеделник Бойко Борисов получи мандат от президента с различен претендент за министър-председател какво ще се случи?

След това в консенсус за ръководство на коалиция “Магнитски ”, в единодушие се избира един министър-председател, съгласува се стратегия и в “братско единодушие ” на задкулисието те да си съгласуват един екип от хора, които не са политически ангажирани, нито от ГЕРБ или пространството на Движение за права и свободи, нито от Българска социалистическа партия.

Аз считам, че заедно биха желали да лишават властта на президента, тъй като им основава доста проблеми с отстраняването на техни фрагменти в дълбочина в цялото ръководство в страната и в подтекста на страшните конфликти на прокуратурата и правосъдната система в страната, те с всичките си страхове ще осъществят държавно управление с мандата на Бойко Борисов.

 

Интервю на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР